Pán doktor, naši pacienti Vás poznajú ako špecialistu v odbore chirurgia so špecializáciou na ochorenia konečníka a hrubého čreva. Ako ste sa k tejto práci dostali? Bol to vždy Váš sen alebo skôr zhoda náhod?

Proktológii som sa chcel venovať už od ukončenia špecializačnej skúšky z chirurgie. Využil som šancu, ktorá sa mi vtedy ponúkala a dnes vediem ambulanciu v súkromnom gastroenterologickom centre ASSIDUO v Bratislave a koloproktologickú ambulanciu vo fakultnej nemocnici v Trenčíne.

 

Čomu všetkému sa venujete v rámci proktológie?

Ako kolorektálny chirurg, proktológ sa venujem manažmentu ochorení hrubého čreva, konečníka a análneho kanála. To v sebe zahŕňa análne trhliny, hemoroidálne ochorenie, bolesti a svrbenie v oblasti análneho otvoru, ďalej diagnostiku a liečbu perianálnych bradavíc, kožných duplikatúr, zápalových ochorení perianálnej oblasti a pilonidálneho ochorenia, zápalovýcha ochorení hrubého čreva a konečníka, vrátane Crohnovej choroby.


V rámci ambulantnej sféry sa zameriavam na bezbolestné, nechirurgické alebo miniinvazívne možnosti. Medzi ne patrí Barronova ligatúra, sklerotizácia, medikamentózna liečba, diétne opatrenia a využitie botulotoxínu. Chirurgické možnosti zahŕňajú tradičnú hemoroidektómiu alebo „modernú“ PPH techniku.


Zároveň sa venujem aj problematike zhubného nádoru konečníka,  jeho komplexnej diagnostike a manažmentu.

 

Ľudia možno nevedia o tom, že sa v rámci proktológie ako jeden z mála odborníkov na Slovensku venujete aj naozaj veľmi úzko špecializovaným činnostiam.

Áno, je to tak, ako jeden z mála špecialistov na Slovensku sa venujem aj endorektálnej ultrasonografii, resp. sonografickému vyšetreniu konečníka a análneho kanála. V prípade nutnosti chirurgického riešenia proktologických problémov vykonávam aj aktívnu chirurgickú prax. Využívam multimodálnu stratégiu aby sa minimalizovala pooperačná bolesť.

 

Skúste naším pacientom priblížiť túto stratégiu trochu viac.

Možnosť kombinácie a individualizácie liečby, cielenej podľa klinického nálezu a ťažkostí pacienta.

 

Každý lekár, ktorý vykonáva lekársku prax, by sa mal sústavne vzdelávať aby mohol pacientom zabezpečiť adekvátnu lekársku starostlivosť.

Súhlasím, v rámci vzdelávania pravidelne navštevujem rôzne medzinárodné sympózia venované najnovším odporúčaniam a postupom v koloproktológii. Zároveň sa ako každý lekár sústavne vzdelávam cestou študovania najnovších medzinárodných doporučení, vychádzajúcich z najnovších poznatkov zo štúdií založených na medicíne dôkazov.

 

Podľa toho, čo hovoríte, trávite v práci veľmi veľa času. Zostáva Vám vôbec čas aj na súkromné aktivity?

V čase, ktorý mi zostal na konci každého rušného dňa snívam o tom, že jedného dňa zlepším svoju kondíciu na bicykli.